Verslag vierde dag Theater op de Markt Neerpelt

We kijken tevreden terug en kijken al uit naar Hasselt in 2014

Mooie liedjes duren niet lang, maar vier dagen voorstellingen volgen, het kruipt in de kleren.
We waren blij er weer bij te zijn en hiervan u op http://www.straattheatercircus.be (die een vervolg is van http://www.straattheater.net) in onze vreugde te laten delen. Zo’n 15 000 mensen bezochten het festival en de online-verkoop was een succes.
Johan Vanhie

NUUA (Fin) met Lento

http://www.cienuua.com;
http://www.circusnext.eu
Meeslepend circustheater met loslaten en terugpakken.
Cie Nuua is laureaat van CircusNext 2012 en brengt hier in première voor België een ongezien en origineel ballonnenspektakel. CircusNext is een Europees project waarbij op zoek gegaan wordt naar een nieuwe generatie circusauteurs om ze te begeleiden en te ondersteunen. Dommelhof Neerpelt is hier een van de ondersteunende partners. Hierbij werden in 2012 vijf projecten geselecteerd waarvan de Cie Nuua er één van was. De Cie bestaat uit een samenwerking tussen de jongleurs Olli Vuorinen uit Finland en Luis Sartori do Vale uit Brazilië ,samen met de lichtontwerper Jere Mönkkönen, de muzikant Petteri Rajanti en de kostuumontwerpster Anne Jämsä.
Jongleurs gooien normaal ballen of kegels of ringen de lucht in om ze daarna op te vangen omdat de wetten van de zwaartekracht hier werken. Bij heliumballonnen moet je integendeel rekening houden met het opstijgen van de ballonnen en ze tijdig terug kunnen vangen als je ze loslaat. Dit loslaten en terug kunnen pakken biedt een bijzondere spanning. Het idee en de uitwerking ervan levert een boeiend spektakel op en toont verrassende constructies.
De ballonnen hebben touwtjes en ze vullen de scene door er net boven te hangen. De twee artiesten hebben een jongleerbal op het hoofd en kijken elkaar soms zijdelings aan, maar doordat dit niet gelijktijdig gebeurt, kijken ze elkaar nooit in de ogen. Dit spel is grappig om zien. De ene sleurt de ander van de ene kant naar de andere kant van de sporthal langs de ballonnen heen, gevolgd door acrobatische sprongen tussen de ballonnen. Een arm en het lichaam wordt omhooggetrokken door de ballon. Terwijl de ene de ballon manipuleert, ondergaat de ander de gevoelens van de ballon. Ze nemen beiden de ballonnen via touwtjes vast, laten die los en reppen zich om de ballonnen van de ander terug te pakken. Als een ballon diverse keren op de punt van een mes omhoog wipt ontploft ze toch, maar ze baart een kleine ballon. Geblinddoekt wordt een monsterballon stuk geslagen. Mooi is het als kleinere ballonnen uit zichzelf lijken te vertrekken in groep en grotere ballonnen de andere omhoog trekken en een circustent vormen. De druk op de ballonnen wordt opgevoerd door er een plank op te leggen en er allebei op te staan. Uiteindelijk verdwijnt een artiest in de lucht, ogenschijnlijk omhooggetrokken door de ballonnen. Schitterend. Ze kregen een staande ovatie.
Foto’s op Flickr : http://www.flickr.com/photos/theateropdemarkt/sets/72157637257248156/page2/

Cie Endogène (Fr) met Diaphane

http://www.horslesmurs.fr/Compagnie-Endogene-Diaphane.html

Jongleren in een porseleinwinkel.

Het betrof een installatie van porseleinen objecten met het jongleren, bewegen en manipuleren ervan. Hierover was een kortfilm te zien en was een lokaal gevuld met ballen in porselein die hangen of liggen in de opstelling van de film. Er waren een aantal performances door jongleur Morgan Cosquer en beeldend kunstenares Céline Couronne, die na reservatie konden bijgewoond worden. We zagen alleen de film. Het betrof een coproductie van Theater op de Markt. Morgan is erg knap in de combinatie van het jongleren met handen en voeten en porselein is erg breekbaar.

Le Cubitus du Manchot (Fr) met Ballet Manchot

http://www.lecubitusdumanchot.fr/ballet.htm

Jong geweld in circus en muziek
De voorstelling van de zaterdag kon niet doorgaan omwille van ziekte van een artiest. De zondagvoorstelling ging wel door na vervanging van de zieke artiest. In een grote volle tent werd op een originele manier gevraagd om gsm af te zetten en geen foto’s te nemen.
Er doen nogal veel circusartiesten en muzikanten mee, die er een zeer levendige, ietwat decadente voorstelling van maken. De voorstelling duurt 80 minuten maar het eerste halfuur was teveel marcheren en kon me weinig boeien. Een gekke figuur verwelkomt ons in zijn tent, en verliest daarna van zijn pluimen, terwijl een ander de pluim inslikt en zich verslikt. Hij wordt neergeklopt en weggesleept. De muzikanten gaan wild tekeer. Een man moet alleen een piano tot bij de pianiste slepen. We beleven enkele kantelmomenten, terwijl de piano van zijn pluimen, zijnde zijn toetsen verliest. Er wordt nogal wat rondgelopen daar waar het publiek zit. De reden hiervan snap ik niet. Twee manen zingen als vrouw. Er is knappe acrobatie met hand op hand, sprongen en levende pyramides, maar het verloopt soms chaotisch. De cultfiguur mag na een hoepelnummer ophoepelen zonder hoepel. Een knap basculenummer wordt gevolgd door een fietsnummer en een Rou Cyrnummer. De voorstelling eindigt met een ballet in rondgereden karren. Ze kregen er een staande ovatie voor. De voorstelling was een première voor België.

Karl Stets (Den) met Cuerdo

Het was muisstil toen hij zijn muizenvallennummer opvoerde.
Deze voorstelling kende in Dommelhof zijn Vlaamse première. Wij hadden al in Doornik tijdens Piste aux Espoirs van deze zonderlinge artiest genoten. Hij duikt regelmatig zijn koffer in. Hij brengt een koordloopnummer, loopt met blote voeten geblinddoekt tussen opgespannen muizenvallen. Het was muisstil toen. Hij is sterk met touwen waarmee hij o.a. een slang laat optreden en in het leggen van knopen. Als hij een knoop moet leggen, ligt hij zelf niet in de knoop. Zijn optreden is bizar, maar uniek.

De circusateliers

(http://www.circuscentrum.be)
We konden jammer genoeg geen tijd vrijmaken voor de diverse circusateliers, maar we kregen in een volle tent heel wat beloftevol talent te zien dat op stage bij de ESAC was. Theater op de Markt biedt op die manier jongeren speelkansen in professionele omstandigheden en dat stimuleert.

Besluit

Theater op de Markt in Dommelhof Neerpelt was weer een geslaagd festival vol circustheater van hoge kwaliteit. Het publiek heeft al lang Dommelhof en zijn festival gevonden en laat zich graag verrassen door het programma. Limburg, Dommelhof en alle medewerkers mogen fier zijn op hun werk. De artiesten waren weer uitstekend en innovatief en de organisatoren die uit diverse landen van Europa op zoek waren naar mooie voorstellingen kregen hier wat ze wilden.
Van 7 tot en met 10 augustus 2014 is er in Hasselt de zomereditie van Theater op de Markt .
http://www.theateropdemarkt.be