Verslag eerste dag Theater op de Markt te Neerpelt

Theater op de Markt : Verrassend circustheaterfestival dat uit het goede hout gesneden is.

http://www.theateropdemarkt.be

Dommelhof Neerpelt.

Het Provinciaal Domein bezit al een klankenbos dat de moeite is om te ontdekken (horen, zien, ruiken), er zijn nu ook vreemde vogels neergestreken die beslist de aandacht waard zijn. De natuur is op zijn mooist en al moet je wat zoeken naar paddenstoelen, je kunt niet naast de vele circustenten kijken die als paddenstoelen overal in het domein uit de grond zijn verrezen. Tot vreugd van Circo Ripopolo is hun favoriete kleur, geel en blauw rijkelijk aanwezig.

Grote tenten, kleine tenten, bijzondere tenten en tentoonstellingen

Er zijn 17 plaatsen waar voorstellingen of activiteiten doorgaan. Een duidelijk plan in het programmaboekje, de gekende grote lucifers en vlaggen van Theater op de Markt en de informatieborden laten je niet verdwalen. Ook de smartphoneliefhebbers kunnen via het inscannen van de QR-code ter plaatse, info verkrijgen over de voorstellingen die er plaats grijpen. Er staan grote tenten, kleine tenten, bijzondere tenten zoals de nomadentent van Los Galindos, een woonwagen ingericht als cinema, en een heel dorp met materiaal- en woonwagens van de artiesten zelf. ’s Avonds is het ook nog genieten van de sfeervolle vuurinstallaties van De Vuurmeesters overal in het domein.

Doorlopend, om door te lopen, niet om voorbij te lopen;

Er zijn ook tentoonstellingen die meer dan de moeite waard zijn. In de foyer hangen er uitvergrote foto’s van Theater op de Markt van 2010, 2011 en 2012 die door Jan Castermans zijn genomen. Circo Ripopolo toont in hun geelblauw circustentje met kleurfoto’s aan dat geel en blauw, niet alleen hun favoriete kleuren zijn. Ciné Martico nodigt doorlopend het publiek uit in hun woonwagen aan de sporthal om er kortfilms en de documentaire Living Circus Treasures, over vijf Vlaamse circusfamilies te bekijken.

De bar en de internetcorner waar je vrienden maakt, laat je niet links liggen.

Het is er meer dan leuk vertoeven in de prachtig aangeklede bar in Dommelhof. Volledig in de stijl van het thema “hout” werd een decor van de bovenste plank ingericht. Stevig, uitnodigend, gezellig, warm, sfeer alom en een droomomgeving om elkaar te ontmoeten. Het beest uithangen hoeft niet, want de herten en ander wild kijken ons vanuit alle mogelijke hoeken en kanten aan. De alom gekende gastvrijheid van de Limburgers en van het Dommelhofpersoneel in het bijzonder maken er een plek van waar men zich verwend voelt en zich graag nestelt.

Wie zich meer multimediaal wil verdiepen in het festival kan terecht in de internetcorner waar tablets ter beschikking staan.

Wil je nog op de ouderwetse manier iets neerpennen, probeer dan het gadget van deze festivaleditie op de kop te tikken. Ze zijn uit het goede hout gesneden.

Koop snel uw kaarten, geniet van de vele gratis voorstellingen

Je kon al op voorhand je kaarten kopen via internet aan een interessante prijs via de onlineboeking op de website van Theater op de Markt. Die kon je afdrukken, maar je mag die niet vergeten bij het onthaal te valideren. Bepaalde voorstellingen zijn dan ook al uitverkocht. Die zijn aangekondigd aan de balie in Dommelhof en op hun website . Zijn uitverkocht (stand op vrijdagmorgen 9u)

VR 01/11

11.00u, 12.00u, 13.00u, 14.00u Rode Boom & Kurt Demey

14.00u Cie Side-Show

16.00u Cirque Alfonse

ZA 02/11

11.00u, 12.00u & 14.00u Rode Boom& Kurt Demey

15.00u Cie Sacékripa

16.00u & 20.30u Cie Bakélite

Er zijn nog kaarten voor andere voorstellingen aan de balie te koop en sowieso kon je niet reserveren voor de talrijke gratis voorstellingen. Even goed plannen en zorgen dat je tijdig de afstand kunt overbruggen en je beleeft heerlijke dagen in Dommelhof.

Wat we al gezien hebben de eerste dag.

De eerste dag van dit vierdaags festival kon alvast rekenen op een stralend herfstzonnetje en wordt het ’s avonds wat frisser, de tenten zijn lekker warm. Overal zijn aanduidingen zodat je niet zult verdwalen. Meerdere verrassingen staan je te wachten. Wat, vertel ik hier niet, anders is het geen verrassing meer.

Expo Jan Castermans: foyer met sfeerfoto’s van Theater op de Markt

http://www.flickr.com/photos/theateropdemarkt/

Soms krijg je een bewogen foto van een boeiend circusleven of een boeiende foto van een bewogen circusleven

Circustheater is het mooist om live mee te maken en het is leuk om achteraf mooi beeldmateriaal te kunnen bekijken en tot een gesprek met medekijkers te komen. Zelf ten volle van de voorstelling kunnen genieten en achteraf nog nagenieten bij het zien van genomen foto’s door een beroepsfotograaf. Wat wil je nog meer?

Theater op de Markt is ook te volgen op Flickr sinds oktober 2011 met foto’s van Theater op de Markt in Hasselt in augustus 2012 en Theater op de Markt in Neerpelt in oktober-november 2011. Tot heden zijn er 11 sets met 1090 foto’s samen. Je bent er een tijd zoet mee om ze allemaal te bekijken. Mooie opnamen in kleur en in zwart-wit geven een beeld van de voorstelling, van de artiest voor, tijdens of na de voorstelling, van het publiek dat vol bewondering van de voorstelling geniet. Het is leuk om de foto’s achteraf of tijdens het festival te kunnen bekijken. De naam van het getoonde spektakel wordt vermeld. Indien het nog kan, kun je daarna beslissen, alsnog de voorstelling waarvan de foto je aansprak te gaan zien. Tijdens deze editie gaat Jan telkens een aantal foto’s op Flickr zetten. Je kunt ook op schermen in de foyer de foto’s van deze editie bekijken.

De tentoonstelling in de foyer toont 63 vergrote foto’s van Theater op de Markt in 2010, 2011 en 2012. Je kunt je proberen te herinneren welke voorstelling je gezien of gemist hebt, een lijstje met de vermelding van de voorstelling op de foto is te verkrijgen aan de balie.

Het beperken van fotografen tot enkele geaccrediteerde fotografen op een festival is een goede zaak, want iedereen wil tegenwoordig zijn digitale camera in het middelpunt van de belangstelling zetten om foto’s te nemen en vaak gebeurt dit zonder rekening te houden met de toeschouwer achter hem of met de artiest die gestoord wordt in zijn voorstelling, wanneer flash gebruikt wordt. Leuk is dan wel dat de organisatie een beeldbank openstelt voor het publiek. Het nemen van goede foto’s tijdens spektakels is vaak verboden door de artiesten zelf en zeker ook met flash om veiligheidsredenen. Het is vaak ook niet gemakkelijk om van circusspektakels goed gelukte foto’s te nemen. Je zou op voorhand al eens de voorstelling moeten gezien hebben om te weten wanneer je het best een foto neemt. De artiesten zijn vaak in beweging en treden niet uitsluitend voor de fotograaf op. Jan Castermans weet met zijn foto’s ook een sfeer weer te geven, wat een meerwaarde betekent voor de bezoeker die vaak geen toegang heeft tot de backstage of de leef- en repetitieruimte van de artiest. Jan publiceert ook in Circusmagazine.. De tentoonstelling is doorlopend te bezichtigen tijdens het festival.

Circo Ripopolo (BE) met Giallo-Azzuro

http://www.circoripopolo.be/

Kleur bekennen

In hun klein blauw-geel tentje geeft het gezelschap Circo Ripopolo het publiek een kijk op een geel blauwe wereld, de kleuren van hun circustent. Snapshots in kleur genomen on the road, altijd iets geel-blauw. Toevallig, grappig en ontroerend.

Geel en blauw, net als de zakjes en kussentjes die Theater op de Markt enkele festivals geleden voor zijn bezoekers in petto had, tot onze grote tevredenheid. In het oog vanuit het hart. Bij Circo Ripopolo moeten ze kleur bekennen en dat is geel en blauw net zoals hun tentje. Ze hebben er oog voor. Hou ze in het oog op Theater op de Markt in Dommelhof Neerpelt met hun Expo Giallo Azzuro. Je komt ogen tekort. Kom in de gepaste kleuren, maar blijf niet plakken want er valt op dit festival nog veel te beleven.

ACAPA (NL) met Circusbos Dommelhof

http://www.acapa.nl/

Circusjongeren, ze kunnen de boom in.

Theater op de Markt laat 16 studenten uit het tweede jaar van de hogeschool voor circuskunsten in Tilburg het bos rond Dommelhof omtoveren in een circusbos. Dit gebeurt in een regie van professionele artiesten en de studenten hebben er duidelijk plezier in. Ze komen in het bos uit een buis gekropen, tonen hun kunstjes op vaste open plekken en volgen een parcours langs met zwarte folio beplakte bomen. Ze rollebollen op fucking muziek, halen acrobatische toeren uit, laten zich naar beneden rollen, dansen in een box, in het bos en hangen aan en in de bomen. Knap diabolonummer. Je vindt ze zowel in de grond als in de lucht. De studenten smijten zich met veel overgave tot tevredenheid van een volgzaam publiek. De moeite om gratis mee te maken in de namiddag alle dagen.

Cie Galapiat (Fr) met Risque Zéro

www.galapiat-cirque.fr

Niet gewoon, dit uitdagend muzikaal circus dat de risico’s opzoekt.

De titel is totaal misleidend als je verwacht dat er geen risico’s worden genomen. De vijf mannen en de vrouw gaan de ene uitdaging na de andere aan en maken muziek die aan de ribben hangt. Het publiek houdt ervan, zweept ze op en beloont de artiesten met een staande ovatie. Wat je ziet houd je niet voor mogelijk.

Ze staren het naar hen starende publiek aan, verkrachten een micro met hun gekreun en gelach, prikken met vlijmscherpe dolk zonder kijken tussen de opengespreide vingers, zetten elkaar het mes op de keel, balanceren op de achterste poten van een stoel en vuren elkaar pingpongballen uit de mond toe. Een mokerslag met de hamer op een ander zijn voet levert een opzwellende voet op. Een cactus wacht tot de koordloopster er ter plaatse afvalt en een vlucht vogelpikken komt dreigend uit de lucht gevallen. Wanneer de ene de andere in brand wil steken gaat dat voor een artiest te ver. “Vous êtes au bord de la mort” Hij mag achteraf letterlijk de clown uithangen aan een Chinese mast terwijl de vrouw zijn touwtjes in handen houdt.

Hoe ver kunnen ze gaan? Ze laten het publiek weten dat hoe meer het lacht, hoe verder ze zullen gaan. Je durft bijna niet meer te lachen, want waar zal dat eindigen? Er worden reusachtige sprongen gemaakt met de sofa als landingsplatform. Een ringenjongleur wordt met de bascule tot in de top van de tent gecatapulteerd waar hij de kroon op het werk zet. Er is een fraai kegelmanipulatienummer, en een fotonummer dat 10 seconden te lang duurt. De vrouw heeft een haargroei van een meter lang en wordt er aan de trapeze mee in beweging getrokken. Ze haalt halsbrekende toeren op de trapeze uit. Ook de bascule levert indrukwekkende salto’s op. De pingpongballen vliegen vanuit de mond overal in het rond en worden door de andere opgevangen. Hilarisch als een artiest de mond vol heeft met vijf pingpongballen. Er wordt nog door een brandende toren gesprongen en de ringjongleur mag ook nog eens op een onstabiele kast de hoogte in om er acht ringen in het dak van de tent te jongleren. Jong en roekeloos, het publiek lust het wel.

Cirque Alfonse (Can) met Timber

(www.cirquealfonse.com)

Zang, muziek, circus, decor en houthakkers. Het was al hout wat de klok sloeg in een volle schouwburg.

Het publiek ging voor de bijl voor een vliegende opa die niet houterig overkwam. We kregen een houten schutting, een houten wc-hok, houten boomstamblokken en een circusspektakel van de bovenste plank. Het houthakkersleven in Quebec in beeld gebracht door gedreven circusartiesten, stoere mannen en vrouwen, uitmuntende muzikanten en dansers en een opa die niet op zijn gemak naar het gemak kan gaan. Veel sfeer en het hakbijljongleren met meerdere hakbijlen terwijl ze op elkaar staan is indrukwekkend. Bij Cirque Alfonse leggen ze er het bijltje niet bij neer. Persoonlijk vond ik dat er wat te veel zang was en er een te luide versterking van de muziek was. Er werd vrolijk op het podium en op de houten tafel gedanst op houten klompen. Hout straalt stevigheid uit, nochtans ging het houten wc en de schutting tegen de grond.

Opa, een figuur als de kerstman, hakt fruit en groenten tot een hutsepot. Twee mannen houden zich staande als ze op boomstammen over het podium rollen of van de ene rollende stam op de andere springen. Opa zit als stamvader op de stam terwijl de anderen een stuk er van zagen. Ze kunnen nogal zagen die houthakkers. De grote zaag met vervaarlijk uitziende tanden wordt ook gebogen en er wordt door gesprongen. Een bord valt te pletter op een schedel en de bascule laat mooie sprongen toe. Opa wordt de lucht in gekatapulteerd en blijft op en neer botsen en een klein kind weent omdat ze het zijn speelgoed afpakken. Een uur en twintig minuten lang entertainment, met artiesten die duidelijk geen plankenkoorts hadden en dat het publiek apprecieerde door een staande ovatie te geven.

Daarna kon het publiek nog genieten van een concert van de Slampampers en kon je de geslaagde sfeervolle vuurinstallaties van De Vuurmakers bewonderen. Theater op de Markt had een mooie eerste dag achter de rug. Er wachten ons nog drie mooie dagen. Voor wie niet weet van welk hout pijlen te maken, ’t is hier in Dommelhof te doen.

Johan Vanhie, 1 november 2013

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Verslag eerste dag Theater op de Markt te Neerpelt

  1. Pingback: Theater op de Markt | Provinciaal Domein DOMMELHOF

Reacties plaatsen niet mogelijk.