Verslag 2 Theater op de Markt Neerpelt

Hier vallen bijzondere wonderlijke voorstellingen te ontdekken.

Theater op de Markt broedplaats van creativiteit.

Neerpelt, vrijdag 1 november, feestdag met 26 voorstellingen, dat wil zeggen keuzes maken. Gelukkig hebben we bepaalde voorstellingen al gezien en kunnen we ze over laten en andere ontdekkingen doen. (op het einde van het volgende verslag verwijs ik nog naar wat ik vroeger schreef over bepaalde voorstellingen die ik op andere festivals kon meebeleven).

Alles zien is dus niet mogelijk, ook al begint de eerste voorstelling al om 11u en begint de laatste om 21u. Bepaalde voorstellingen konden we ook nog niet gezien hebben want ze worden hier voor het festival gecreëerd. Dat hierbij ook Belgische gezelschappen aan bod komen is belangrijk voor de Belgische exportmogelijkheden op circusgebied en de ontwikkeling van het artistiek talent. Theater op de Markt is meer dan een podium voor bestaande voorstellingen, het is ook een thuisbasis voor creatievelingen die er een productie kunnen ontwikkelen gedurende het jaar en er de logistieke en financiële hulp bij krijgen in Dommelhof.
De talenten op circusgebied hebben de circusvaardigheden al in zich, door opleiding en training. Met veel zweet en opoffering, worden de grenzen van het lichaam afgetast en verlegd. Dat kwetsuren hierbij een risicofactor zijn en zoveel mogelijk moeten voorkomen worden lijkt evident, maar ze komen meer voor dan in een job aan een bureau. Dit leidt dan ook tot frustratie bij de artiest omdat hij of zij de voorstelling moet annuleren of onder minder optimale omstandigheden speelt.
Dat de leeftijd daarbij ook meespeelt is evident, maar voor een artiest niet altijd gemakkelijk mee om te gaan. Dat creatieve geesten hier toch mee overweg kunnen is een zegen. De artiest van Los Galindos gebruikt zijn schitterende circuscarrière van trapezist  om er als clown op terug te zien. En dat levert een minder spectaculair, maar niet minder mooi en boeiende vertoning op.
Er een boeiende voorstelling van maken is dus een ander paar mouwen. Originaliteit, creativiteit, spanning creëren en de toeschouwer met een goed gevoel achter laten, is een kunst. En hier is gelukkig veel geslaagde kunst te zien, maar soms verlang je nog meer inhoud.
Onmogelijk” is een woord dat een circusartiest niet in zijn vocabulaire heeft. Het onmogelijke wordt hier getoond, de wonderen zijn de wereld niet uit. We verlieten veel voorstellingen met een goed gevoel en een hoop ze in de toekomst nog terug te zien. Zo zagen we Los Galindos met Maiurta op Humorologie en genoten er hier ook nog eens van en zagen dat de voorstelling ondertussen verder gegroeid en verbeterd was.
Andere voorstellingen zijn door improvisatie ook steeds anders. Zo zijn de bezoekers die aan de bel trekken van de deur van clown Leandre bepalend voor wat je gaat beleven. Uitgenodigd worden bij Leandre is een feest zowel voor degene die er aan deelneemt als voor de toeschouwer. Pol, Freddy en Gab laten hun show zelfs volledig bepalen door wat het publiek stemt. Als dat niet democratisch is in ons Belgenland?
Kiezen is soms verliezen en dan hoop je maar dat een aantal aanwezige programmatoren ze in hun volgende seizoen zullen opnemen. Bepaalde voorstellingen zijn hier echter voor het eerst in België te zien, maar onbekend is onbemind en niet elke groep die een succesrijke voorstelling had, slaagt hier bij een nieuwe voorstelling weer in. Artiesten rekken soms ook hun voorstelling om die avondvullend te maken, maar dat leidt dan soms tot voorstellingen die niet constant weten te boeien.
Dat circusacts ook kunnen mislukken hoort er bij livespectakels ook bij, het is geen tv-opname die meerdere keren is opgenomen.
Een juiste locatie is ook belangrijk en versterkt de voorstelling. Dommelhof biedt hierbij heel wat mogelijkheden met de vele speelplaatsen, de technische uitrusting en ondersteuning van professionele technici. Wie op Theater op de Markt heeft gespeeld kan een referentie voorleggen.
Een artiest vond het wel jammer dat mensen de voorstelling verlieten omdat ze andere voorstellingen moesten zien. Het is dan ook belangrijk dat elke voorstelling op tijd begint en niet te veel uitloopt, zodat men zich aan het geplande uurschema kan houden. Een goede planning van wat je wilt zien, rekening houdend met afstand tussen locaties, is belangrijk. Maar men laat er soms zijn eten voor staan, en als het hongergevoel dan door de voorstelling verdrongen wordt, dan smaakt het alleen nog naar meer.
Een pakkende foto, een wervende programmabrochuretekst, een verslag als dit, het kan helpen om een voorstelling te kiezen. Men heeft vaak een voorkeur voor het ene of het andere, maar bepaalde onbekende artiesten zijn een ware ontdekking en leveren pareltjes van boeiende voorstellingen.
Voorstellingen moeten ook kunnen groeien door ze te kunnen spelen. Ervaringen delen en reacties evalueren. Een festival als Theater op de Markt is er de plaats voor, zeker in een bar zoals die hier is ingericht. Over kleur en smaak kun je al of niet discussiëren, maar het festival Theater op de Markt is wel een smaakmaker en toont evoluties en cross-overs van circus en andere kunstvormen zoals beeld, dans, theater. Een blind date op Theater op de Markt levert vaak een goed gevoel op, en onbekend is onbemind. Bewondering om de verwondering daar gaat het om.

Mijn voorlopige top drie:

In afwachting van tijd om de voorstellingen te verslaan (wie schrijft, die blijft en heeft stof tot nadenen en de nodige rust en tijd nodig om op verhaal te komen) geef ik alvast mijn voorlopige top drie van dit festival.

Cirque Aïtal met Pour le meilleur et pour le pire:

Voor mij het beste (le meilleur), met een reuze sterke Victor en een ranke Kati, vol humor, passie, ongelooflijke acrobatie, originaliteit, een eigenzinnige auto en twee honden. Het circusleven zoals het is, soms een hondenleven. Geweldig, Top uit Finland en Frankrijk.

www.cirque-aital.com

 

Cie Sacecripa met Vu:

Hier schieten woorden tekort. Vu biedt een ongeziene rijkdom aan huis- (tuin)- en keukenideeën om het leven eenvoudiger te maken met slechts 1 elektrische draad.
Inventief, humor alom en verrassend. Etienne Manceau, begenadigd jongleur brengt een voorstelling met ballen, zonder ballen. Een voorstelling om van te snoepen met lange vingers en rook en een doordringende blik van de artiest.
Vu, ongeziene pret met een kapmes! It’s tea-time.

Ook als je geen tea lust,
deze voorstelling is een must.

www.sacekripa.com

Rode boom & Kurt Demey met In de lucht:

Een droomvoorstelling voor kinderen maar volwassenen genieten er ook van in het bos. Radio maken, love is in the air.
Sprekende bomen, zwevende oude liefdes. Ronny en zijn ponny, het meisje in de put en de gevaarlijke knop, rituelen met een steen en schedels. Kinderen brengen het verhaal tot leven met hun fantasie. Zal de boswachter gevonden worden? Wat komt er uit de kast? Waarom moet je de bomen krabben en is zo’n tocht een snoepreisje naar het behalen van de gouden micro? Radio Rocky neemt je met zender en koptelefoon mee op een ongelooflijk avontuur. Niet voor niks uitverkocht. In de lucht, de overweldigende reacties zijn niet uit de lucht gegrepen.

www.rodeboom.be

Morgen en de volgende dagen brengen we verslag uit over wat ons kon boeien tijdens Theater op de Markt en dat is niet weinig.

Johan Vanhie

www.straattheatercircus.be

3 november 2013