Sirk De Soeverein in Lommel, nog twee dagen indrukwekkend circustheater

De Soeverein-Arena in Lommel biedt met zijn hoge infrastructuur de mogelijkheid om luchtacrobatie volledig tot zijn recht te laten komen. Ook de optredens op de grond kun je als hoogtepunten van het hedendaagse circustheater beschouwen.  23 jonge talenten uit 9 verschillende landen brengen nog 2 dagen om 15u en om 20u verbazend circus.

Vrijdagavond vonden meer dan 600 toeschouwers de weg naar de tweede editie van dit evenement. In een mooi aangeklede zaal  met oude en moderne uitvergrote herinneringen aan ongelooflijke circusacts werd ook een film vertoond met circusnummers uit het verleden. Het meer dan twee uren durend circusspektakel zelf, gaf een selectie uit het circustalent van vandaag dat de toekomst morgen, met succes zal ingaan.

Vanuit de achterwand speelde het Balkanorkest Henk Tiebosch vooraf, tijdens en tussen de nummers live. Terwijl de “zwarte” materiaalmannen het materiaal voor de volgende act klaarzetten en dat van de pas uitgevoerde act aftuigden, werden de volgende artiesten op een film, over de volledige breedte van de zaal op een horizontale strook kunstig voorgesteld.  Knap werk van de cineast van dienst en een eigenzinnige invalshoek. Ook de materiaalmannen kregen vaak applaus voor hun vlotte bijdrage.

Marcel et ses droles de femmes uit Frankrijk mochten met Jeanne La Folle de spits afbijten. Marcel gooide zijn dames door de lucht in een rookgordijn en kon ze na een salto meestal ook weer opvangen, hangend aan een luchtkader en Koreaanse portiek. Ze werden alvast aangemoedigd door een zotte bende van andere artiesten die hierbij uit de kleren gingen. Een heftig begin.
Het Franse acrobatenduo Antoine & Aurore kwam  even kort tonen dat ze er ook waren, gevolgd door de Nederlandse Wietske Vogels die een mooi en stijlvol hoepelnummer bracht. Ze liet haar hoepels rond nek, heupen, benen en voeten rondslingeren in alle mogelijke posities. Op haar ene been, een knappe vertoning. Het op haar verslingerd publiek genoot. Wietske kon daarna voldaan, onder daverend applaus, weer ophoepelen.

Tussen ons gezegd en gezwegen, met de vier gasten van het Belgische Carré Curieux weet je nooit op voorhand wat ze zullen voorschotelen. Krachtige spierballen, kunstige zeepbellen en sierlijke papieren vliegers die ze opgooien en weer opvangen. Vaak zijn het lumineuze ideeën met sterke acrobatie aan de Chinese losstaande mast. Onder de rok zit er vaak verrassend veel beweging en boven de rok zitten aardige ontblote bovenlijven. Met hun Entre Nous en hun Florilège wisten ze verrassend uit de hoek te komen en brachten ze de nodige humor. Hun multimediale voorstelling “Passage”¸ over leven na de dood, die ik tijdens Humorologie zag, behoort tot mijn  top drie die ik dit jaar zag.

Mathias Ramfelt uit Noorwegen kan wat van jongleren en kaatsen met meerdere ballen, zittend op een houten stoel in Stuck on Chair. Er komt telkens een bal bij uit zijn boekentas en dan mislukt er al wel eens iets. Als straf voor zichzelf haalt hij kracht uit zichzelf door een poot van zijn stoel af te zagen en er weer op plaats te nemen. Een tweede poot gaat eraf en stiekem verlang je naar een volgend falen. En Mathias kan wat van zagen. De stoel heeft geen poten meer en Mathias jongleert een balletje meer. Geniaal. De man heeft ook al twee wereldrecords jongleren op zijn naam. We zagen hem onlangs op een Cirque Soiree in de Vooruit en genoten nu weer met volle teugen van hoe een mislukking kan omgebogen worden in een knap vervolg.

Antoine & Aurore uit Frankrijk kwamen terug met Lamento della Nnimfa, een heel knappe hand-op-handacrobatie. Een kleine vrouw en een grote man, maar allebei groots in wat ze brengen. Alleen het weggaan vond ik een afgang.

Lucas Bergandi uit Frankrijk bracht een ijzersterk nummer Barolo op de stalen kabel. Hij loopt er op, behoudt er zijn evenwicht op, danst er op, springt er op met de voeten en op de handen en maakt er salto’s op zowel voorwaarts als achterwaarts. Knap en dat op een hoogte van rond 1m70.

Na de pauze kregen we nog vele hoogtepunten.

Cie “Hai que” zijnde Foucauld & Vania uit Frankrijk en Argentinië tonen hun kunsten op de vaste en de zwevende Chinese mast. Een bijzonder mooi duo dat elkaar in evenwicht houdt en innig de Chinese mast opklimt en samen weer afdaalt. Heerlijk om te zien, met mooie muziek en knap rondzweven op de zwevende Chinese mast.

Josa & Bellina Duotrapeze uit Duitsland brachten Dynamic Trapeze, een aaneenschakeling van technische hoogstandjes aan de swinging trapeze. Knap, sierlijk voeten- en handenwerk van beiden.

Cie Entrecorps, zijnde Tania Simili uit Zwitserland, bracht Sumati. Ze komt rugwaarts op handen en voeten op om met de mond een kegel op te pikken en deze over het lichaam te manipuleren. De kegel gaat knap van het ene been op het andere en daarna gaat Tania er de hoogte mee in via een doek, de kegel in evenwicht op het hoofd. Ze blijft in het doek hangen en jongleert de kegel. Ongelukkig verliest ze de kegel en de helper slaagde er niet meteen in ze juist terug te gooien. Niettemin een knappe prestatie en een aardige combinatie van twee disciplines.

Een van de applausvangers was de Japanner Naoto met King of YoYo. De sympathieke Japanner beheerst een circusdiscipline die je amper ziet: het gebruik van de jojo. Hij laat ze tollen, rollen, uitvliegen, opvangen en dit allemaal met 1 of 2 jojo’s perfect synchroon met een mooie soundtrack. Hij was de onbetwistbare ster op diverse straatfestivals waar hij een act brengt van een kleine twintig minuten waar je mond van openvalt van verbazing. Hij kreeg constant applaus voor zijn ongelooflijke performance van een laaiend enthousiast publiek. We zagen hem ook al enkele keren en blijven uitbundige fan.

Kenzo & co zijn beiden van Carré Curieux. Kenzo heeft een formidabel rokkennummer waarbij hij sierlijk over de vloer glijdt. Het blijkt via een éénwieler te gebeuren. Hij krijgt navolging door 3 companen van Carré Curieux die in andere rokken ook hun verschijning maken. Leuke rok en rol.

Max en Antonio besloten de avond met fraaie luchtacrobatie in La Rencontre. Dit Frans-Spaans luchtkaderduo heeft een grenzeloos  vertrouwen in elkaar en de nodige kracht en kunde om erg risicovolle luchtacrobatie te brengen in een stofwolk van magnesium.

Een verwend publiek genoot ten volle van dit fraai circusspektakel met programmatie door oud-Dommelhofdirecteur Marc Celis die een fijne neus heeft voor sterk talent. De voorstelling gaat nog het hele weekend in Lommel door in de Arena De Soeverein, om 15u en 20 u. Kaarten aan de zaal te krijgen of via www.lommel.be We kijken al uit naar de derde editie.

Johan Vanhie.