Verslag van een geslaagd Sirk de Soeverein te Lommel 2014

Staande ovatie voor de toekomstige wereldtop op Sirk De Soeverein in Lommel.

De kerstdagen zijn vaak hoogdagen voor het circus. In Lommel kwam al voor het derde opeenvolgende jaar het jonge  geweld van vandaag, dat morgen uitgroeit tot de wereldtop op gebied van circus en circustheater, samen in de sportarena De Soeverein. Gedurende vijf voorstellingen brachten zij het beste van zichzelf. We waren er op zaterdagavond samen met enkele honderden andere bewonderaars die er de sneeuw en de vrieskou hadden voor getrotseerd. Het festival overstijgt al lang het lokaal publiek en trekt circusliefhebbers van buiten Limburg naar Lommel. Ook een circusshow zonder dieren kan aantrekkelijk en spannend zijn.

Aanbieder van dit selecte gezelschap is Marc Celis, die jaren lang de bezieler was van Dommelhof en Theater op de Markt. Marc weet waar hij deze talenten moet zoeken en stelt zo een programma samen dat barst van de kwaliteit. Hèt festival in dit genre is het Franse Festival Mondiale du Cirque de Demain te Parijs, waar de Belgen Bert & Fred ook al in de prijzen vielen en vorig jaar in Sirk de Soeverein stonden. Volgende editie (29 januari tem 1 februari in Parijs). Ook het European Youth Circus Festival in het Duitse Wiesbaden is gerenommeerd en een springplank voor wie daar in de prijzen valt.

Ook vertegenwoordigers van diverse gerenommeerde circusscholen waren te bewonderen en tonen aan dat ze staan voor kwaliteit. De Nationale Circusschool Chatellerault en deze van Chalon-en-Champagne in Frankrijk, deze van Montreal, ACAPA in Tilburg en ESAC in Brussel leveren toppers die vaak vernieuwend uit de hoek komen.  Dat het publiek in de Soeverein kwaliteit waardeert bleek uit de staande ovatie die de artiesten kregen op het einde.

Het programma bood ook een grote verscheidenheid aan circusdisciplines, waarbij ook optimaal gebruik kon gemaakt worden van de grote hoogte die de sportarena biedt. Zo kwamen nummers op de Chinese mast, aan het verticale touw en aan de trapeze goed tot hun recht en konden de basculespringers Jules & Ali letterlijk een gat in de lucht springen. Ook 15Feet6 bracht met de barre russe een hoogtepunt van de avond.

De artiesten werden weer op een puike manier aangekondigd op een muurgroot scherm met detailbeelden van hun optreden en aankondiging van hun naam, land van herkomst en naam van hun spektakel.

Het huisorkest speelde de materiaalwissels vol en gaf de toekomende toeschouwers een muzikaal welkom. Een hele ploeg mannen nam vlot de materiaalwissels voor zijn rekening en zorgde voor de nodige veilige installatie.

Voor de pauze bracht Martin Riedel,afgestudeerd aan ACAPA Tilburg, op een bewegende Chinese mast, in zijn voorstelling Sisyphus, een combinatie van fysieke kracht en durf met het ruggelings loslaten van de paal, het  bestijgen ervan met alleen armkracht, het zich eraan vasthechten met alleen de voeten, het zich ruggelings laten vallen om zich onderaan weer vast te grijpen. Triomfantelijk komt hij bovenaan de mast te staan om zich dan in het duister langs de mast naar beneden te storten. Een knap begin van de avond van deze Duitse artiest die zijn Chinese mast een extra dimensie geeft en mooie muziek hiervoor gebruikt.

Cie Un de Ces 4 zorgde letterlijk voor de vrolijke noot. Alexine en Renaud brachten enkele intermezzo’s met nummers uit hun programma “Les Insubmersibles”. Duetten voor twee schikbreukelingen die onzinkbaar zijn. Dit duo dat samen met 2 andere artiesten, al meerdere jaren op straat de productie “Madame et sa croupe” brengt, toonde hier Alexine Boucher Hardy als kapitein Natacha die het klappen van de zweep kent en met haar stemgeluid glazen stuk doet springen. Jacques (Renaud Bauer) toonde ons een staaltje van zijn kunnen met de diabolo en was gewillig slachtoffer om zijn lange spaghettistengels te laten versplinteren door de zweepslagen van Natacha. We zien meteen wat de zwakke plek is van Jacques. In het lang en het kort gezegd, ze zijn schitterend en ze praten een klein mondje Nederlands, genoeg om onze veiligheid op een cruise te garanderen.

Leuke fietsacrobatie kwam van Max Poulin uit Canada met zijn personage Jerry. Hij is gek op fietsen en fietst er als een gek op. Hij fietst rond op alle mogelijke en vooral op onmogelijke manieren. Hij verhoogt zijn snelheid op een ongebruikelijke manier en is een kei in beeldende humor. Hij haalt jongleerballen en kaarten tevoorschijn en is fier op zijn borsttatouage. Met zijn fietsnummer behaalde hij diverse prijzen. Deze veelzijdige artiest is zowel rocker als bejaarde, jongleur en hand-op-handartiest. Tijdens het optreden van La Meute, komt hij nog eens in een bijzondere flits voorbij als achtergrond. Max kreeg zijn opleiding aan de Nationale Circusschool van Quebec en Montreal en trad enkele jaren met Cirque du Soleil op.

Een straf duo dames aan het verticaal touw is het Vertical Rope Duo. Uit Frankrijk komt Charlotte le Bretèque en uit Duitsland Emma Laule. Beiden studeerden aan de ESAC in Brussel. Elegant en frivool doen ze acrobatie aan het verticaal touw. Ze hangen aan het touw en aan elkaar en plagen elkaar. Ze houden elkaar in evenwicht door op elkaar te steunen. Prachtig is de handenstand op een lus in het touw die de andere vasthoudt. Met deze act wonnen ze diverse prijzen op festivals in Wiesbaden, Moskou en Boedapest.

Malina Buttgereit uit Duitsland studeerde af aan de ACAPA in Tilburg. Ze bracht een knappe uitvoering van “Here and now” in het stalen wiel of roue cyr. Een act die af is en waarbij het wiel en zijzelf voortdurend in beweging zijn. Het rad en Malina draait verticaal, diagonaal en horizontaal, snel en traag. Zij draait in het rad met 1 hand, houdt zich staande met 1 voet en krijgt diverse malen applaus.

La Meute is een vrolijke bende van 6 jonge mannen uit Frankrijk die in onderlijf vloeracrobatie verrichten en het voelen jeuken. In Banquine zetten ze in een wip 3 mannen op elkaar. Gewaagde handstanden op het hoofd van 2 anderen. Samenwerken is noodzakelijk maar toch duwen ze elkaar weg. Ze laten over hun rug lopen en laten Max in een flits voorbij fietsen. Je hoort oriëntaalse muziek en weet met die bende nooit wat je mag verwachten van elke artiest individueel. Het publiek reageerde enthousiast regelmatig met applaus.

Jacobus Geboers resumeerde het eerste deel via een filmpje op You Tube.

Na de pauze begon Duo Emotion met een indrukwekkende en aantrekkelijke dans- en trapeze-act. Ik had ze de avond voordien nog op ARTE gezien in de aldaar vertoonde reportages naar aanleiding van hun circusdag. Indrukwekkend zijn ze in hun act “Un soufle d’espoir” waarin dans en trapeze en main à main gecombineerd worden op de mooie muziek van Philippe Glass. Morgane Tisserand en Pierre-Antoine studeerden af aan de Nationale Circusschool van Montreal. Ze haalden de zilveren medaille op het 35e Festival Mondial du Cirque de Demain de Paris. Sierlijk, gewaagd en bijzonder goed gebracht. Genieten met ingehouden adem.

Solvejg Weyeneth uit Zwitserland gebruikt in haar diabolo-act twee horizontaal gespannen draden om de diabolo te laten op glijden en te laten wippen. Ze studeerde af aan ACAPA Tilburg en bracht met The Line een extra dimensie aan haar diabolo-act. De diabolo krijgt een afzonderlijk leven en in combinatie met dans en acrobatie, maakt de Zwitserse er een boeiend kijkstuk van. Ze had de pech dat niet alles direct lukte en de diabolo zijn eigen zin deed, maar ze gaf niet op en kreeg hiervoor een terecht applaus.

Jules Trupin en Alastair Davis vormen samen het Frans-Engels duo Jules & Ali. Ze kwamen eerst op met een choreografie waarbij op allerlei manieren een kegel aan elkaar werd doorgegeven of gegooid. Hun tweede optreden “Saut en sol majeur” met gebruik van de Koreaanse plank (bascule of teeterboard) zorgde voor een van de hoogtepunten van de avond. Ongelooflijk hoe hoog ze elkaar in de lucht wippen, enkele salto’s in de lucht uitvoeren en weer op de juiste plaats van de bascule of aan de andere kant ervan landen. Het opvangen van een kegel tijdens een luchtsprong lukte net niet, maar deed niets af van deze superieure vertoning. Topartiesten uit de gerenommeerde Franse circusschool van Chalon-en-Champagne met speciaal gecomponeerde metronomische muziek.

Lotta & Stina zijn twee Finse dames die hun evenwicht testen op de rola-bola, een plank die heen en weer rolt op een buis. Daarbij halen ze halsbrekende acrobatie uit en maken er in het spektakel “An Ordinary Day” alles behalve een ordinair spektakel van. Sierlijk, komisch en sensueel. Dames in onderkledij die perfect in balans zijn, waar de ene op de andere staat, hangt en rust. Knap werk van deze ESAC-afgestudeerden. Plankvast op de losse plank, een spektakel van de bovenste plank.

15Feet6 is een circuscollectief uit Gent dat bestaat uit de Australische Tain Molendijk, de Britse Richard Fox en de Belg Jasper D’hondt. Ze hebben een acrobatisch spektakel vol dynamiet en poëzie dat ze met gebruik van de Chinese mast buiten op festivals brengen. Het laatste jaar hebben ze zich toegelegd op de barre russe, een plooibare balk met de twee mannen aan het uiteinde en Tain die omhoog gegooid wordt, luchtacrobatie uitvoert en weer veilig op de balk wordt opgevangen. Een riskante bezigheid die ze echter tot een goed einde brengen in “For David”. Een prachtig en krachtig nummer waar de humor nooit ver weg is, als afsluiter van een prachtig festival met 23 artiesten uit 8 landen en 11 verschillende circusdisciplines.

Lommel en zijn Sirk, zijn goed bezig en hebben een flinke reputatie en goede organisatie. Houden zo.

Voor wie binnenkort nog meer wil:

Het Circuscentrum en de Gentse Vooruit brengen een reeks opmerkelijke voorstellingen in Gent van 14 tot en met 18 januari in “Smells like circus” en Bert&Fred brengen op 6 en 7 februari de première van hun nieuwe avondvullende show in Dommelhof Neerpelt.

Johan Vanhie, www.straattheatercircus.be

28 december 2014