Theater op de Markt voorbeschouwingen Dommelhof Neerpelt 2013

Theater op de Markt

8e Internationaal circustheaterfestival

van 31 oktober tot en met 3 november 2013

17 locaties in en rond Dommelhof te Neerpelt verwachten 15 000 toeschouwers.

Theater op de Markt Neerpelt

Voorbeschouwingen door Johan Vanhie, op http://www.straattheatercircus.be

Circustheater? Theater op de Markt enig in zijn soort.

Theater op de Markt toont circustheater zoals het vandaag is: geen losse acts met clowns en wilde dieren in een wereld vol glitter, maar spannend theater waarbij het menselijk lichaam verhalen vertelt, grenzen verlegt, risico’s en avontuur opzoekt.
De circusartiest brengt dit met hart en ziel, zweet en creativiteit, vaak in combinatie met andere disciplines zoals dans, theater, figurentheater, visuele kunst.
De toeschouwer krijgt boeiende, verrassende, meeslepende, humorvolle voorstellingen op bijzondere locaties, met een ruim publiekscomfort en dit gratis of tegen een verrassend lage prijs.
Theater op de Markt toont het niet alleen, het festival creëert ook voorstellingen en brengt vele premières.

Waar? Overal maar niet op de Markt .

Theater op de Markt brengt afwisselend in de herfst tijdens onpare jaren in Dommelhof Neerpelt een alom geprezen en uniek internationaal circustheaterfestival en in de zomer tijdens pare jaren in Hasselt een internationaal straattheaterfestival. Beiden zijn een wel specifieke vorm van theater en circus en het speelt zich in Neerpelt al lang niet meer af op de markt. In Hasselt wordt heel de stad ingenomen, waardoor je de stad ook op een andere maar leuke manier leert kennen.

“Theater op de Markt”, noemde zijn circuseditie in de beginjaren, “Theater in de Piste” wat iets meer zegt over de plaats waar je circus verwacht. De circustenten rijzen dan ook als paddenstoelen uit de grond tijdens de herfsteditie in en rond Dommelhof.

We bekijken wat zich op de diverse locaties afspeelt.

Gelieve er het kaartje bij te nemen met het plan. (downloaden op hun website (http://www.theateropdemarkt.be), of uitvouwen achteraan de papieren editie). Hiermee kun je goed plannen. Houd er rekening mee dat je zeker een half uur tussen twee voorstellingen laat, zodat je nergens te laat komt. Tussen haakjes, we vermelden ook het bijhorende locatienummer tussen haakjes.

Het Provinciaal Domein Dommelhof heeft voor het festival diverse locaties. De nummers (1) tem (6) bevinden zich in hetzelfde gebouw. De nummers (10) en (14) bevinden zich buiten het Dommelhofdomein.

(1) Infobalie/ foyer

• Aan de infobalie kun je uiteraard informatie krijgen, tickets kopen en vooraf online gekochte tickets valideren. In de foyer bevinden zich ook de toiletten.

• Je kunt je hier ook inschrijven voor de beperkte performance van Cie Endogène en voor de circusworkshop op zondag.

• De foyer bevat de tentoonstelling van fotograaf Jan Castermans met sfeerfoto’s over Theater op de Markt.

• Op vrijdagavond is Stefaan De Winter er met zijn Grande Boîte. Hij ziet het groots met zijn kleinste discotheek ter wereld. Het wordt drummen in de foyer.

• De foyer bevat ook de internetcorner waar je gebruik kunt maken van Ipads.

(2) Schouwburg

• Er is een comfortabele en een technisch goed uitgeruste schouwburg waar voorstellingen prachtig tot hun recht komen.

• Dinsdagavond kun je er de film Comrad Kim Goes Flying zien.

• Donderdagavond en vrijdagnamiddag is er Timber van het Canadese Cirque Alfonse. Het is de duurste voorstelling van het festival, maar het is dan ook een topvoorstelling waar het publiek voor de bijl gaat. Houthakkers en muzikanten uit het goede hout gesneden brengen met Timber, een spektakel van de bovenste plank.

• De zaterdagavond en de zondagnamiddag heeft de Franse compagnie Les Krilati er een oude boom geplant om er zijn voorstelling Racines te spelen.

(3) Atrium

• Grote open speelplaats grenzend aan de bar met gratis optredens.

• Donderdagavond : concert De Slampampers : geweldige komedianten en muzikanten

• Vrijdagnamiddag : Cie Pol & Freddie & Gab : zij brengen wat het publiek beslist. Zorg dat je in de juiste stemming bent en de tekst van het Belgische volkslied kent.

• Zaterdagnamiddag en zondagnamiddag : Leandre. Deze Spaanse topclown nodigt je uit bij hem thuis en dat is elk optreden weer een hilarisch toneel. Leuk voor de uitgenodigde en voor het publiek een feest of is het omgekeerd?

• Zaterdagavond : concert Tristan Kruithof. Kalipofoon : exotische muziekjuweeltjes

(4) Zwarte doos

• Donderdagavond en vrijdagnamiddag : Cie Side-Show. De wereldpremière van Wonders. Een circusvoorstelling van circusartiest Quintijn Ketels en kostuumontwerpster/scenografe Aline Breucker en een duo acrobaten. Lichamen en decors smelten samen in een wereld van verbeelding. We kijken uit naar wat we gaan waarnemen.

• Zaterdagnamiddag en – avond en zondagmiddag en –namiddag: Cie Bakélite brengt in Braquage een hilarische onhandige misdadiger in een verrassend decor… De voorstellingen op zaterdag zijn al uitverkocht. Misdaad loont?

(5) L1-L2

• Vrijdagnamiddag en –avond, zaterdagnamiddag en- avond, zondagnamiddag gratis optreden Cie Endogène. Het betreft een installatie met af en toe een performance. Hiervoor moet je inschrijven aan de infobalie.

(6) Dansstudio :

• Zaterdagnamiddag en –avond: biedt een donkere ruimte voor de duistere figuur die Cie Sacékripa met Vu brengt. Ongezien zoiets. De voorstelling de zaterdagnamiddag was de eerste voorstelling die uitverkocht was. Ongezien zoiets. Sacékripa, daar zijn geen woorden voor.

(7) Sporthal

• Een ruime en hoge sporthal met tribunes en toiletten.

• Op donderdagnamiddag en vrijdagnamiddag beleven de twee mannen van O Ultimo Momento er op hun Chinese masten hun ultiem moment. We kijken uit naar Ce qui reste en wat er met hun verbeelding buiten de Chinese mast in de sporthal overblijft

• Donderdagavond zijn de broers Pieter en Jacob Ampe er terug te vinden. 2 broers die met uitgestreken gezicht droge humor brengen in te kleine kastjes. Absurd, charmant en ontroerend is de manier waarop ze bezig zijn. Goed bezig jongens.

• Vrijdagavond is Sabine Molenaar/Sandman te bewonderen. Dansen en dromen. That’s it. Meer moet dat niet zijn. Dat vonden ze dit jaar ook in Theater aan Zee.

• Op zaterdagavond en zondagnamiddag gebruiken de Finnen van Nuua er hun bal-lonnenlandschap in hun voorstelling Lento. Ontdek waarom ze laureaat van Next ,het Europese project voor circustalent werden in 2012.

• Op zaterdagavond en zondagnamiddag biedt Karl Stets de gelegenheid met de voorstelling Cuerdo (zich in) een knoop te leggen. Volg daar de ontknoping bij het zien waar muizenvallen bij deze Deen voor kunnen dienen. Kunt u daar een touw aan vastknopen?

(8) Circusstent Cie Galapiat

• Donderdagavond openen Bert & Fred het festival met hun spannende intermezzo’s tussen de openingsspeeches. Frederique Snoeks uit Neerpelt en Bert Loenders wonnen dit jaar diverse prijzen op het prestigieuze festival Cirque de Demain in Parijs. Origineel, risicovol, verrassend en ongeëvenaard op de Washington trapeze. Frederique kent het klappen van de zweep en Bert vindt alles OK.

• Uiteraard spelen de artiesten van Cie Galapiat in hun eigen tent Risque Zéro. Geen risico zoeken, is nu net wat ze niet doen. Donderdagnamiddag en vrijdag-namiddag en zaterdagavond. Het leven is saai als je niet durft. Hoe durven ze? Durf het thuis of op school niet na te doen. ‘k zou niet durven.

(9) Circustent Cie Aïtal

Cirque Aïtal brengt ook hun eigen auto mee in de tent en toont een wereld vol te-genstellingen, somber en stralend, grappig en ontroerend met Victor, een reus van een man en Katti een kleine vrouw. Het circusleven zoals het is, mooi en meedogenloos. Pour le meilleur et pour le pire is weer een topvoorstelling in hun eigen tent op donderdag, vrijdag en zaterdagavond.

(10) Circustent Le Cubitus du Manchot (1 km van Dommelhof: Scoutsrally Berkendreef)

Le Cubitus du Manchot speelt uiteraard zelf in zijn tent. Dit op vrijdagavond, zater-dag- en zondagnamiddag. Het wordt een emotionele avond met een elektrische gi-taar die de spanning doet opdrijven. Decadente clowns, krankzinnige uitdagingen. Ballet Manchot is niet gewoon. Het is 80 minuten gekkenwerk en pas geschikt voor 8 plussers.

(11) Yurt (nomadentent) van Los Galindos

• Dit is een speciale tent, een nomadentent zoals die in Mongolië en Kazachstan ge-bruikt wordt. Los Galindos was vroeger een clownesk trapezegezelschap dat op straat zijn voorstellingen bracht. Maar een artiest wordt ook oud, krijgt schrik dat het lichaam niet meer meewil. Met Maiurta brengt Marcel Escolano een gevoelige terugblik op zijn leven. Met bloem en deeg wordt de voorstelling uitgewerkt. De mooie livemuziek van Marc Villa maakt er een bijzondere voorstelling van.

(12) Radio Forest

• Hier vinden we Rode Boom en Kurt Demey terug. Ze brengen “In de lucht”. Het is voor de bezoekers een wandeling door het park met een koptelefoon op. Een fantastische belevenis in de natuur, een magisch en surrealistisch avontuur voor kinderen van 6+ en hun ouders. De voorverkoop loopt als een trein. Je moet je haasten om er nog bij te zijn op vrijdag en zaterdagmorgen en namiddag. Verzameling en vertrek aan Radio Forest.

(13) Circustent Ateliers

• De Vlaamse circusateliers (en dat zijn er ondertussen heel wat) hebben vaak een productiegroep. Het kunnen vertonen aan een groot publiek op een groot festival in een grote echte circustent, is bijzonder motiverend voor de jongeren. Vandaag zien we het talent van morgen met de circusateliers van Herentals en Gent op vrijdagnamiddag, Leuven en ESAC Brussel op zaterdagnamiddag en Mechelen en Gent op zondagnamiddag. Gratis circus. Allen daarheen!

(14) CC Palethe te Overpelt Centrum (2,7 km van Dommelhof, Jeugdlaan)

• CC Palethe heeft een binding met circus, straattheater en Theater op de Markt. Linda Janssens, huidig directeur was vroeger mee verantwoordelijk in Dommelhof voor de programmatie met Marc Celis. CC Palethe heeft in het jaar diverse voorstellingen rond circus en rond Sint-Maarten en een Buitenfestival en een samenwerking in Cultuur Noord. Op 16 november is hier de voorstelling Extrêmités van Cirque Inextremiste te zien. In het kader van Theater op de Markt is Cie Circoncentrique met het adembenemend mooie Respire te zien op vrijdag om 19u.

(15) Circusbos

• Je hebt een bos, je hebt 16 tweedejaars uit de hogeschool voor circuskunsten in Tilburg ofwel ACAPA. Awel ze kunnen de boom in. Vier namiddagen lang in een regie van professionele artiesten kunnen de jongeren zich uitleven in het circusbos. We zijn benieuwd en wensen artiesten en bezoekers mooi weer toe. ’t is herfst, het bos is nu al op zijn mooist. We kijken de kat alvast uit de boom.

(16) Circo Ripopolo

• Vier dagen lang een expo in hun café van een geel-blauwe wereld. De kleuren van hun kleine circustent kom je overal in de wereld tegen. Circo Ripopolo kwam ze ook tegen overal in de wereld. Ciallo-Azuro werd een hype. Stef en Yves laten er ons van genieten op hun expo. Zou je er van hun koffie kunnen krijgen? Ambachtslui verdienen alle respect.

(17) Woonwagen Ciné Martiko

• Circus- en kermisvolk zijn trekkers van de ene naar de andere plaats. Ze leven bij hun circustent in woonwagens. Zo’n woonwagen is omgebouwd tot cinema. Je kunt doorlopend op het uur en op het half uur genieten van knotsgekke en pakkende kortfilms en van de documentaire van het Circuscentrum “Living Circus Treasures” over vijf boeiende circusfamilies. Gratis mee te maken, doorlopend.

Plaatselijk en wereldwijd te volgen. Plaatselijk verdient de voorkeur

. Dommelhof is gelegen in de Toekomstlaan 5 te Neerpelt.

Mobiel kun je via de QR-codes op het festivalterrein met een smartphone de mobiele versie van het programma raadplegen. Er is ook een internetcorner waar je in de foyer doorlopend terecht kunt op de Ipads voor het internet, het raadplegen van het programma, het schrijven van boodschappen en het laten weten op Facebook en Twitter, waarom afwezigen ongelijk hebben, het bekijken van foto’s op Flickr door de festivalfotograaf erop gezet,…

Wereldwijd : De site van het festival: http://www.theateropdemarkt.be

Facebook: www.facebook.com/theateropdemarkt
Twitter: http://twitter.com/TheaterodMarkt
Flickr: www.flickr.com/theateropdemarkt

Johan Vanhie (auteur van dit artikel) van Straattheater.net en nu op http://www.straattheatercircus.be brengt dagelijks verslag uit.

Waarom komen ze van ver naar Dommelhof?

Neerpelt staat al lang op de internationale kaart als Internationaal Circustheaterfestival, en staat bij heel wat internationale organisatoren steevast in hun agenda. Voor de groepen die optreden een extra stimulans. De organisatie in Dommelhof mag een voorbeeld genoemd worden en het programma is buitengewoon in kwaliteit dankzij voorbeeldige prospectie door de organisatoren gedurende meerdere jaren.

Wie komt en wanneer?

Meer dan 30 groepen en je kunt zelf circus leren op zondag als je je snel inschrijft. Er zijn internationale circusgezelschappen die de wereld rondreizen, nationale en internationale groepen die mogen creëren in Dommelhof gedurende het jaar en dit dan tonen op het festival. Ook de circusateliers en circushogescholen zijn weer van de partij en ze kunnen tonen wat ze in hun mars hebben. Sommigen treden 1 keer op, anderen over 2 of meer dagen, meestal op dezelfde plaats. Wie waar en wanneer optreedt is op de website te vinden in het Artiesten-ABC. In de gids vindt je achteraan een overzichtelijk dagschema en een uitvouwbaar plan.

Vroeger in dit artikel gaven we al een overzicht per locatie.

Wat kost het en mogen kinderen mee?

Het kost de artiesten moeite, zweet, durf, creativiteit en veel repeteren.

Het kost de toeschouwer vaak niks want gratis, soms 5 euro, soms 7 of 10 euro en alleen Cirque Alfonse kost 15 euro.

Dit laagdrempelig prijzenbeleid maakt het voor iedereen mogelijk om te genieten en met kinderen ook te komen. In dit geval staan ook vaak minimumleeftijden aangeduid per voorstelling. Het is nuttig hiermee rekening te houden om iedereen kijkplezier te geven.

Informatie en tickets?

Op hun website http://www.theateropdemarkt.be kun je alle info vinden alsook in het programmaboekje dat je kunt downloaden. Info via e-mail theateropdemarkt@limburg.be of telefonisch +32 (0)11/80 50 02

Je kunt tot 28 oktober ook online voordelig boeken via hun website en je afgedrukte tickets aan de balie geldig waarderen tijdens het festival. Bij het boeken zie je hoeveel tickets nog te bestellen zijn. Sommige voorstellingen zijn al uitverkocht.

Tijdens het festival worden de nog beschikbare tickets verkocht aan de balie en 30 minuten vooraf op de plaats van de voorstelling.

Tips.

Tip 1: Boek zo snel mogelijk online : goedkoper en zeker van je plaats bij tijdige boeking.

Tip 2: Op 30 oktober heeft Het Belang van Limburg een speciale bijlage over het festival.

Tip 3: Kom op tijd en voorzie tussen 2 voorstellingen een half uur.

Tip 4: De Belgen Bert & Fred (prijswinnaars op het fameuze Cirque de Demain in Parijs) verzorgen de openingsact de donderdag om 20u. Het festival is dan wel die dag al begonnen om 14u.

Tip 5: Wie de film Comrad Kim Goes Flying wil zien doet dat best de dinsdagavond voor het festival.

Tip 6: Sponsor KBC biedt telkens tijdens het festival een leuk en vaak praktisch gadget aan. Welk hebbeding we dit jaar kunnen krijgen, ik weet het niet.

Welke toppers en premières?

Elke artiest is hier een topper op zich, individueel of in groep. Sommige voorstellingen zijn nog nooit gezien.

• spelen hier een wereldpremière

o Cie Side-show met Wonders,

o ACAPA met het circusbos,

• spelen een Belgische première

o Cie Bakélite met Braquage,

o Cie Galapiat met Risque Zéro,

o Le Cubitus du Manchot met Ballet Manchot,

o Nuua met Lento,

o O Ultimo Momento met Ce qui reste,

• spelen een Vlaamse première

o Cirque Aïtal met Pour le meilleur et pour le pire,

o Karl Stets met Cuerdo.

De organisatie schuift als toppers naar voren:

Cirque Alfonse (Can) met Timber op donderdag en vrijdag

Cirque Aïtal (Fr/Fin) met Pour le meilleur et pour le pire op donderdag, vrijdag en zaterdag

Le Cubitus du Manchot (Fr) met Ballet Manchot op vrijdag, zaterdag en zondag

Cie Galapiat (Fr) met Risque Zéro op donderdag, vrijdag en zaterdag

Cie Side-Show (Be) met wereldpremière van Wonders

Vlaamse circusateliers krijgen een podium.

In een grote tent gratis mee te volgen op

• vrijdag

o om 14u30 : Locorotondo uit Herentals

o om 17u30 : Circusplaneet uit Gent

• zaterdag

o om 14u00 : Circus in Beweging uit Leuven

o om 17u00 : Productiegroep ESAC stage

• zondag

o 14u00 : Circolito uit Mechelen

o 17u00 : Circusplaneet uit Gent

Ook dat nog

• ’s avonds : vuurinstallaties van de Vuurmeesters rond Dommelhof

• per avond : muziek met achtereenvolgens The Slampampers, Stefaan De Winter, Tristan Kruithof

• doorlopend : kortfilm en documentaire van vijf boeiende circusfamilies in de woonwagen

• doorlopend: expo : Fotograaf Jan Castermans en de geel-blauwe wereld van Circo Ripopolo.
Deze laatsten presenteren ook nog Wenkbrauwen? 
U kunt de uwe alvast fronsen.

Tenslotte het voorwoord en een dankwoord

Gert Nulens, directeur van Dommelhof en opvolger van Marc Celis is aan zijn eerste circustheaterfestival in Dommelhof toe. In zijn voorwoord lees je over het boeiende aan circustheater en de rol die Theater op de Markt hier als pionier, trendzetter en publiekstrekker speelt. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden.

Zonder hen zou een festival Theater op de Markt niet mogelijk zijn:

De Provincie Limburg, de medewerkers en vrijwilligers van Provinciaal Domein Dommelhof. Dank voor de programmatie: Martine Linaer-Gijsen en Gert Nulens